Shop Transylvania Open Tickets
3 - 11 feb. 2024 Cluj-Napoca

Finala Transylvania Open, preview | Simona Halep vs. Anett Kontaveit. Cine va câștiga trofeul?

O săptămână cu un tenis splendid la Transylvania Open se încheie cu o finală de vis: primele două favorite ale turneului vor fi față în față pentru trofeul inaugural. Simona Halep și Anett Kontaveit, de departe cele mai bune jucătoare ale săptămânii, se văd în finală, iar meciul are, dincolo de trofeu, și alte mize speciale pentru cele două jucătoare. Asta face duelul dintre Simona și Anett și mai captivant și mai interesant de urmărit. Cine va fi campioana #TO2021? 

Contextul

Ambele finaliste au motive serioase să fie super motivate azi. Simona va încerca să păstreze trofeul Transylvania Open acasă, să câștige primul ei titlu în acest sezon, al 23-lea al carierei, și să ajungă la nouă ani consecutivi în care a câștigat măcar un titlu.

Pentru Kontaveit, finala are o miză clară: calificarea la WTA Finals. Dacă Anett câștigă cu Simona, atunci ea se califică automat la WTA Finals, turneul care aduce la start cele mai bune 8 jucătoare ale anului.

Forma lui Kontaveit e unul dintre subiectele momentului în tenisul mondial. Ea are acum o serie de nouă meciuri câștigate la rând și a reușit două finale consecutive (Moscova – Cluj), asta pe lângă alte două titluri cucerite recent la Cleveland Open și Ostrava. Dincolo, Simona a jucat în această săptămână la Transylvania Open cel mai bun tenis de la revenirea ei în circuit, arătând pe alocuri descurajant pentru oponentele ei.

Match-up-ul

Simona și Anett s-au întâlnit de trei ori până acum, și de fiecare dată a câștigat Simona în câte două seturi. Meciurile au fost la Miami 2017 (6-3, 6-0), Roma 2017 (6-2, 6-4) și Australian Open 2020 (6-1, 6-1).

Totuși, Anett Kontaveit nu mai e jucătoarea din urmă cu câțiva ani. Ea e mai încrezătoare, mai puternică mental, se simte mult mai bine pe teren și a primit, în ultima perioadă, o serie de confirmări care i-au demonstrat că are tot ce trebuie pentru a se bate cu cele mai bune jucătoare ale lumii. Acest ultim aspect a fost, spunea ea, și una din marile probleme care au apăsat-o îndelung – nu era convinsă că poate învinge jucătoare mari.

Cel mai mare avantaj al lui Kontaveit în această finală e încrederea și siguranța pe care o are în execuții. Cu 25 de victorii din ultimele 27 de meciuri jucate, Anett a ajuns la un nivel de precizie în execuții de-a dreptul sufocant pentru orice adversară: se năpustește în mingi, lovește cu o dezinvoltură extraordinară. Pe tot parcursul turneului de la Cluj, absolut tot ce a încercat i-a ieșit. 

Simona are de partea ei acest avantaj al celor trei victorii – care contează mental și pentru ea, dar și pentru Kontaveit – are o motivație suplimentară pentru că joacă acasă și își va dori să câștige al treilea titlu WTA în România. Și, cel mai important, are jocul. prin care poate să oprească acest mic tăvălug pe care-l creează Kontaveit pe teren.

A făcut-o la Australian Open 2020, într-un meci jucat tactic impecabil; în acel meci, Simona a făcut lucrurile atât de bine încât a determinat-o pe Kontaveit, după 6-1, 6-1, să spună că nu a făcut nimic greșit în acea partidă. “Am încercat totul, dar a fost pur și simplu prea puternică azi. Nu am putut găsi o armă care să funcționeze împotriva ei. Am încercat să fiu agresivă, dar n-am putut lovi prin ea. Știam că e o jucătoare grozavă, mă așteptam să fie foarte puternică. Dar loviturile mele nu au fost la fel de eficiente așa cum ar fi fost, probabil, cu multe alte jucătoare”, spunea Anett la scurt timp după meciul jucat la Melbourne, în 2020.

Faptul că Simona se deplasează bine, returnează lung și e agresivă, o pune în mare dificultate pe Kontaveit, pentru simplul fapt că o obligă să se miște altfel pe teren și să lovească altfel. Când Kontaveit întâlnește o jucătoare cu un tenis liniar, se simte ca peștele în apă. Când întâlnește o jucătoare capabilă să schimbe puțin tiparele de joc, Kontaveit nu se mai simte confortabil. Poate și de aceea a învinsă-o Simona de trei ori în trei meciuri, iar Ons Jabeur, jucătoare capabilă să schimbe ritmul și reperele rapid într-un meci, e adversara care a învins-o cel mai des în acest sezon. Ne așteaptă, așadar, o bătălie pe cinste între două jucătoare de calitate – un meci important pentru întregul sezon WTA, nu doar pentru turneu, ceea ce, implicit, ne bucură pe toți.