Shop Transylvania Open Tickets
3 - 11 feb. 2024 Cluj-Napoca

Apă și tenis, puritate și claritate, cu La Fântâna

Text scris de Cătălin Striblea pentru La Fântâna, partener de hidratare Transylvania Open WTA250.

Tenis, apă și sudoare

În septembrie 2006, Andre Agassi este un bărbat de 36 de ani cu dureri crâncene de spate. Din copilărie are o vertebră deplasată care-l face să meargă ca un pinguin. Doarme pe podea în timpul turneelor, singurul loc în care spatele să se simte bine. O injecție cu o substanță antiinflamatoare îl ajută să se simtă bine când joacă. Fără ea s-ar fi retras de ani de zile.

Fără ea și fără un regim de pregătire fizică unic făcut de Gil Reyes, preparatorul care i-a schimbat viața. Alergări, întărirea mușchilor cu aparate special construite și apă magică în fiecare zi de turneu. Paginile din Open, celebra sa autobiografie, îl surprind deseori pe Agassi trebăluind în bucătărie. Cu apă, vase imense și polonice. Amestecă o poțiune magică și la ritualul ăsta iau parte și copiii și Steffi. Gil și Agassi sunt convinși că cea mai mare parte din vitalitate îi este dată campionului de cantitatea uriașă de apă pe care o bea. Apă cu electroliți. Și pe care trebuie să o bea până când iese la baie și face pipi ca o mătase albă. Apa trebuie să-i fie tovarășul cel mai bun și câteva sticle trebuie să-l însoțească mereu la joc.

Chit că sunt roz sau galbene sau mov, deseori în cazul lui Agassi, tot apă este. Apă care-i iese prin porii cheliei imense, i se scurge pe fruntea din ce în ce mai mare, îi lipește tricoul de spate și-i lasă chiloții la vedere, mai ales atunci când are echipament alb. După fiecare schimb de mingi se repede în colțul terenului de unde ia un prosop îmbibat de apa lui Gil.

Ritualul apei în tenis

Și nu este singurul. Nebăgat în seamă, sub ochii noștri are loc unul dintre marile ritualuri ale sportului. Unul care ține de viață și de moarte, de succes și de înfrângere, de bucurie și tristețe, de viitor și trecut. Este însăși viața care se transformă în apă prin fiecare picătură de sudoare pe care marii campioni o dau înapoi.

Cu siguranță ați stat cu ochii lipiți de meciurile lui Sampras, acolo unde David Foster Wallace se întreba dacă Pete se jenează vreodată de apa care-i curge pe fese. Sau de modul în care Nadal scoate sticluțe din geantă și le pune compulsiv într-o anumită ordine și doar în acea ordine. Și cu siguranță ați văzut partea din ritual unde Murray bea doar apă rece. Foarte rece de se aburesc sticlele chiar și atunci când sunt în sală. Și te întrebi mereu cum de nu răcește.

Adevărul este că se răcește. Și că fără apa din pauza de un minut probabil că nu ar exista nici tenis.

O sticlă de apă și un grad în plus la temperatură

Un profesionist de tenis are o creștere de temperatură de mai bine de un grad în timpul meciurilor arată datele Asociației americane de tenis. Fie fete sau băieți, temperatura în momentele de intensitate ale meciului ajunge la 38 sau chiar 38,5. De asta înainte de meciuri mulți stau în camere cu aer condiționat. Sau îi vedeți deseori cu colace de gheață în jurul umerilor. Dacă joacă afară, adăugați și căldura de la nivelul solului.

Temperatura înaltă este cel mai puternic dușman al jucătorului. La jumătate de grad în plus, bătăile inimii cresc cu până la 7 pe minut. La un grad în plus, bătăile inimii cresc cu până la 20 pe minut în plus. Cu un grad în plus la temperatură, statisticile arată că un jucător sau o jucătoare poate face 60 de greșeli într-o oră de joc.

Industria se dă peste cap să inventeze ventilatoare, sisteme de răcire sau haine care să-i ajute pe profesioniștii de la nivelul acesta. Dar, de fapt, în explozia tenisului, lucrul cel mai de ajutor este apa. La fiecare pauză între meciuri trebuie să bea între 200 și 300 de mililitri de apă, măcar un litru și jumătate la fiecare oră de meci. Căci altfel se pierde parte din greutatea corporală, se elimină săruri, mușchii se contorsionează, se blochează, suferă. Iar creierul nu mai dă cele mai bune soluții. Nu este pic de îndoială că apa este viață pentru fiecare jucător care a călcat pe o arenă de profesioniști. Și că fiecare stăpânește metode, tehnici și modele de hidratare. Mici secrete care uneori mai apar și în lume când cineva se hotărăște să spună ce conține lichidul roz de la televizor.

Citeste textul integral pe blogul La Fântâna.