Shop Transylvania Open Tickets
3 - 11 feb. 2024 Cluj-Napoca

Jaqueline Cristian: „Clujul a fost rampa mea de lansare, tot timpul îmi doresc să stau cât mai mult la turneul acesta!”

După victoria ei convingătoare (6-3, 6-2) cu Marina Bassols Ribera, în primul tur de la Transylvania Open, am întrebat-o pe Jaqueline Cristian cum a fost să joace cu o adversară pentru care nu a avut timp să se pregătească – ea urma să o întâlnească în primul tur pe Miriam Bulgaru, care s-a retras în ultimul moment cu probleme medicale -, și ce anume își propune la a patra ei participare la turneul de la Cluj.

Jaqueline, schimbarea de ultim moment n-a părut să te afecteze, cum ai făcut să gestionezi bine o situație care părea incomodă?

Da, m-am simtit foarte bine pe teren, mă simt bine să joc acasă. A fost un pic haotic la început, pentru că nu e ușor niciodată să faci un plan de joc, apoi te distrage un pic toată schimbarea. Ești un pic în panică. Dar am gestionat foarte bine momentul cu echipa. O știam pe Marina și, până la urmă, cel mai important în tenis este să te concentrezi pe tine. Pentru că, dacă tu îți faci treaba bine, practic ești împăcat cu tine și cu lucrurile pe care le faci. La final vezi tu rezultatul, bun sau rău. Dar trebuie să ieși de pe teren cu ideea că ai dat totul. Și astăzi chiar a fost un meci foarte solid. M-am adaptat bine condițiilor și m-am bucurat să fiu în fața publicului. Pentru că, sincer, mă simt mai acasă pe canapelele astea (din lounge-ul jucătoarelor) decât pe canapeaua mea de acasă.

Cu cât timp înainte ai aflat de schimbare?

Cu 10 minute. Eu m-am dus la încălzire, am început să alerg un pic și apoi a venit arbitra la mine și îmi spune că Miriam a trebuit să se retragă și că o să joc cu Marina.

Dar te-ai gândit că într-un fel e mai bine că nu joci cu o româncă?

Da. Nu e niciodată plăcut să joci contra unei rămânce, mai ales acasă, la Cluj, unde îți dorești, ca turneu, să ai cât mai multe românce în turneu. Ok, bun, probabil e distractiv pentru public. Dar pentru noi nu e ușor și nu vrei chestia asta. Apoi, bineînțeles, la final, când intri pe teren, ești tu cu mingea și nu mai contează cine e acolo. Dar da, a fost, pot să zic, un pic ușurare, o schimbare de vibe. Te simți cumva mai relaxată, mai liniștită, se schimbă un pic emoțiile.

Ce-ți propui aici, la a patra ta participare la Transylvania Open?

Tot timpul îmi doresc să stau cât mai mult la turneul ăsta, pentru că îmi place foarte mult și mă simt foarte bine la Cluj. Clujul a fost oarecum rampa mea de lansare, pentru că aici mi-am câștigat meciurile acelea de FED Cup din 2020. Deci sper să fac un turneu cât mai bun și să mă simt cât mai bine pe teren, să mă încarc cu energia publicului, pentru că nu e vorba doar de săptămâna asta. Tu pleci de aici cu altă energie la celelalte turnee și contează foarte mult; mai ales la început de an, te ajută mai mult. Înainte, când turneul era la final de an, te ajuta să te ridici, pentru că noi la final de an suntem obosite, venim după un an întreg, deci avea și asta avantaje. Dar jucând acum, în februarie, mai ales că venim și din Australia, după un drum lung, te ajută.

S-a schimbat ceva în felul în care abordezi turneul? Simți că ești mai liniștită să joci acasă? Nu ai mai intrat cu pelerina ta de Draculina.

Pelerina n-a mai fost, pentru că vin de la un alt turneu și n-am apucat să mă organizez și să o iau de acasă. Și, ca să fiu sinceră, m-am gândit și că… E un personaj pe care eu l-am creat și sunt foarte fericită cu el, e foarte funny ideea, dar Draculina s-a maturizat, a crescut și face parte din turneu; e aici, dar e undeva în trecut. Sincer, mă simt mai matură de la an la an, nu doar în tenis, dar și în viață. Drumul e mai bătătorit un pic, știi un pic cărarea. Și pașii pe care îi fac acum, pot să zic că îi fac un pic mai siguri.

Jaqueline Cristian va juca în turul doi de la Transylvania Open cu Clara Tauson.