Shop Transylvania Open Tickets
3 - 11 feb. 2024 Cluj-Napoca

Karolina Pliskova e noua campioană a turneului de la Transylvania Open!

Karolina Pliskova este noua campioană a Transylvania Open, după o victorie în finala cu Ana Bogdan.

A fost 6-4, 6-3 pentru Pliskova, care încheie în cel mai bun mod cu putință această săptămână la Cluj. În drumul către trofeu, Pliskova a trecut, în câte două seturi, de Sinja Kraus, Camila Osorio, Sara Errani, Harriet Dart și Ana Bogdan. În cele cinci meciuri jucate Pliskova nu a pierdut niciun set și a pierdut doar 28 de game-uri. Cehoaica devine, de altfel, a doua jucătoare care câștigă Transylvania Open fără să piardă vreun set, după Anett Kontaveit (2021). Trofeul de la Transylvania Open este al 17-lea al carierei pentru Pliskova, venit după o pauză de aproape patru ani.

Înainte de Transylvania Open, Pliskova câștigase doar cinci meciuri începând cu mai 2023, nu mai legase două victorii într-un turneu din aprilie (Stuttgart) iar ultimul ei rezultat mai important venise în 2022, la Rogers Cup, când a ajuns în semifinale. Ultimul trofeu fusese câștigat în 2020, la Brisbane.

Pliskova s-a impus în fața Anei după un meci pe care, cu mici excepții, la controlat, reușind în majoritatea timpului să își impună jocul și loviturile. Finala a fost, în linii mari, despre Pliskova. Ana a încercat, s-a luptat să revină, a avut câteva serii de puncte și game-uri spectaculoase, dar în final Pliskova s-a dovedit a fi prea puternică.

Când a avut nevoie de serviciu, jucătoarea cehă a scos la iveală servicii imposibil de returnat. Când a fost necesar să revină, a făcut-o prompt, reușind apoi să controleze jocul.

Diferențele, în primul set, au fost mici. Ana a început mai bine, mai apăsat, dar a fost suficient să lase garda jos pentru puțin timp pentru ca Pliskova să revină, să preia ostilitățile și să conducă jocul. Bogdan a început cu un avans de 3-0, însă Pliskova a revenit, a egalat iar la cea mai mică oportunitate apărută a profitat și a fugit cu primul set. La 5-4, când Ana a servit pentru a rămâne în set, Pliskova a făcut un game de retur fără greșeală, câștigându-l la zero. Cu acea mică excepție, dar decisivă pentru primul set, nu a fost o diferența majoră între cele două: Pliskova a câștigat în primul set doar cu patru puncte mai mult decât Ana – însă acele patru puncte au fost câștigate de Pliskova exact atunci când a contat cel mai mult.

Pentru Ana, indiferent de deznodământul acestei finale, săptămâna de la Cluj rămâne extraordinară. Acel titlu pe care îl caută nu a venit de data asta, dar tocmai acest traseu avut la Transylvania Open, atitudinea arătată în toate meciurile și nivelul pe care l-a atins ar trebui să îi arate și să o motiveze că e mai aproape decât crede de acel trofeu. În ceea ce o privește pe Pliskova, acest succes al ei la Cluj poate fi un pas mare spre întoarcerea ei în prim-planul tenisului mondial.

Cu acest trofeu, ea se va apropia de reintrarea în top 50 WTA (va urca până în jurul locului 58, de mâine) și, mai important de atât, va aduna suficientă încredere pentru restul sezonului.