Shop Transylvania Open Tickets
3 - 11 feb. 2024 Cluj-Napoca

Tatjana Maria: „Încerc să fiu un exemplu pentru fata mea. Asta e mai important decât jocul meu de tenis”

Tatjana Maria a ajuns la Cluj duminică, venită tocmai din Thailanda (Hua Hin), după o scurtă escală la Frankfurt. „Am călătorit atât de mult, încât nu ne-am dat seama încă de schimbările de fus orar”, glumește Tatjana, locul 49 WTA și a doua favorită de la Transylvania Open 2024.

E prima ei vizită la Cluj, unde va debuta contra chinezoaicei Zhuoxuan Bai, pe care a învins-o în singura lor întâlnire directă, toamna trecută la Guangzhou. „Și ea a jucat la Hua Hin, deci am avut același traseu până aici, am avut același drum lung. Îmi amintesc că am jucat cu ea anul trecut (6-1, 6-2), o cunosc, dar soțul meu – care e și antrenorul meu – se va uita din nou la jocul ei și va pregăti meciul.”

Semifinalistă la Wimbledon în urmă cu doi ani, Tatjana Maria (36 de ani) e una dintre cele mai experimentate jucătoare din circuit. Ea călătorește peste tot cu soțul ei și cele două fete ale lor (de doi, respectiv 10 ani), motiv să se arate cu atât mai bucuroasă de condițiile de la Cluj. „Mă bucur să fiu aici cu familia mea, știu că a fost votat cel mai bun turneu WTA 250, înnțeleg și de ce. Avem totul foarte aproape, hotelul este lângă sală, putem veni aici pe jos, avem parcul în vecinătate, deci totul e frumos și, mai ales pentru noi, care călătorim cu copiii, face totul foarte ușor. Cred că asta e cel mai important.”

Alt lucru important ține de obiectivele pe care Tatjana Maria și le-a setat pentru anul acesta. Și-a propus ca în 2024 să joace mai bine decât anul trecut în turneele mari. „Sunt clasată în jurul locurilor 40, dar anul trecut nu am jucat prea bine în turneele mari. Aș vrea să schimb lucrul ăsta. E obiectivul meu personal”, spune jucătoarea născută în landul Baden-Württemberg din Germania.

Vorbind despre obiective, Tatjana are o completare esențială: „Cred că, în general, am obiective diferite față de multe alte jucătoare și jucători din circuit, pentru că am doi copii, iar Charlotte – care are 10 ani – joacă și ea tenis de performanță. Pentru mine, cel mai important acum este ca ea să se îmbunătățească, să facem tot ce este mai bine pentru ea, astfel încât să poată merge pe drumul ei. Pentru mine, ca mamă, asta e mai important decât jocul meu de tenis.”

Abordarea Tatjanei este destul de neobișnuită în circuit, unde, de regulă, jucătorul de tenis vrea ca toată lumea să fie concentrată asupra lui sau a ei. În cazul Tatjanei Maria nu mai este așa. „Orice mamă, cred, ar fi fericită dacă s-ar întâmpla așa. Sigur, acum am multă experiență în circuit, am mulți ani în lumea asta, dar atâta timp cât sunt în formă și îmi place să joc tenis, voi continua. Și cred că și Charlotte vrea să continui, pentru că vrea să joace cu mine. Iar mie îmi place să văd cum progresează ea. Adică, trebuie să încercăm să facem tot posibilul ca ea să se îmbunătățească, să meargă pe drumul ei, să își îndeplinească visele. Acesta este scopul nostru.”