Shop Transylvania Open Tickets
3 - 11 feb. 2024 Cluj-Napoca

TO, ziua 4, recap | Jaqueline Cristian și Karolina Pliskova impresionează, Sara Errani și Anastasija Sevastova revin în sferturile unui turneu WTA după 3 ani

Jaqueline Cristian se califică pentru a doua oară în sferturile turneului de la Transylvania Open, după o victorie grozavă cu Clara Tauson. Jaqueline s-a impus în fața danezei cu 6-4, 6-0, luându-și astfel revanșa pentru înfrangerea suferită la Linz, acum o săptămână (6-2, 6-0). Jaqueline a mai jucat în sferturi la Cluj în 2021, când a fost eliminată de Simona Halep.

În urma acestui rezultat, Jaqueline va urca, începând de luni, aproximativ 10 locuri în clasamentul WTA, până în jurul locului 73 (cel puțin).

Spre deosebire de întâlnirea lor de acum o săptămână, de la Linz, când Tauson a câștigat într-un mod categoric, de data asta scenariul s-a inversat: Jaqueline a dominat, a impus ritmul și nu a slăbit-o în niciun moment adversara ei, care a părut a avea și probleme de ordin fizic –  a cerut intervenția fizioterapeutului în trei rânduri.

„Mi-am dorit mult să îmi iau revanșa pentru acea înfrangere de la Linz. Ea e o jucătoare foarte solidă, chiar e un om foarte bun, am jucat de câteva ori cu ea, ne știm destul de bine. De data asta am avut mintea mai limpede, iar faptul că acest meci s-a jucat la Cluj a făcut diferența”, a declarat Jaqueline Cristian după meci.

Pentru calificarea în semifinale, Jaqueline o va întâlni pe Anastasija Sevastova, o jucătoare atipică, complet diferită de tot ce a întâlnit până acum la Cluj. Cele două nu s-au mai întâlnit niciodată până acum.

Anastasija Sevastova, din nou într-un sfert de finală WTA după aproape 3 ani

Anastasija Sevastova, recent întoarsă în circuitul WTA după o pauză de doi ani – perioadă în care a devenit mamă -, s-a calificat în primul ei sfert de finală  WTA din 2021 încoace (Eastbourne). Sevastova a trecut într-un meci epuizant, care a avut de toate – multă calitate, reveniri, mingi de meci salvate, servicii din mână – de Elina Avanesyan, favorita 6 a turneului. Partida a durat două ore și s-a încheiat cu retragerea lui Avanesyan în setul doi, când era condusă cu 2-0.

Sevastova, prezentă pe tabloul principal la Cluj grație clasamentului protejat, își continuă revenirea începută în decembrie 2023, acesta fiind doar al treilea turneu pe care-l joacă de când s-a reîntors la tenis. În toate cele trei turnee, letona a ajuns cel puțin în sferturile de finală. Iar în urma acestui rezultat ea va urca peste 200 de locuri în clasamentul WTA (până în jurul locului 480).

Sara Errani și Karolina Pliskova își dau întâlnire în sferturile TO

Sara Errani a învins-o în mod categoric, 6-0, 6-1 pe Tatjana Maria, favorita 2 a turneului, după un meci în care și-a continuat dominația asupra jucătoarei din  Germania, pe care a învins-o a cincea oară din tot atâtea meciuri. Este, totodată, încă o dovadă clară a cât de mult contează matchup-ul: mingile Tatjanei în convin foarte mult Sarei.

Această victorie este una dintre cele mai clare pe care italianca o reușește în ultimii ani – ani care au fost extrem de grei pentru Errani, ea fiind forțată să o ia de la zero după suspendarea pentru dopaj din 2017. De altfel, prin această victorie Errani se califică în primul ei sfert de finală WTA din 2021 încoace (Hamburg).

În turul urmator, Sara Errani, finalistă la Roland Garros (în 2012, cel mai bun al ei), se va întâlni cu Karolina Pliskova.

Fost lider mondial, Karolina Pliskova a arătat foarte convingător în ultimul meci de pe Terenul Central, ea câștigând în două seturi (6-2, 6-1) cu María Camila Osorio, o jucătoare incomodă, care astăzi însă nu a găsit răspuns în fața loviturilor puternice și curate ale jucătoarei din Cehia.

Sara Errani și Karolina Pliskova s-au întâlnit de două ori până acum, cu câte o victorie de fiecare parte.

Tabloul sferturilor de finală Transylvania Open 2024: