Shop Transylvania Open Tickets
3 - 11 feb. 2024 Cluj-Napoca

Ana Bogdan se califică în finala Transylvania Open!

Ana Bogdan câștigă duelul românesc cu Jaqueline Cristian din semifinalele Transylvania Open după un nou meci maraton, câștigat în trei seturi. Bogdan s-a impus, 6-3, 3-6, 6-4, după aproape trei ore de tenis de un nivel foarte ridicat, și merge astfel în finala Transylvania Open. Este a doua oară în carierei Anei când se califică într-o finală WTA, după cea de la Varșovia, din 2022 (învinsă de Caroline Garcia).

Ana Bogdan devine, astfel, a treia jucătoare din România după Simona Halep (2021) și Gabriela Ruse (2023) care se califică în finala Transylvania Open.

Pentru primul său titlu WTA, Ana va trebui să treacă de învingătoarea meciului Pliskova – Dart. Cu Pliskova a jucat de trei ori până acum, toate meciurile fiind câștigat de cehoaică, în vreme ce cu Dart și-a împărțit victoriile (1-1 la întâlnirile directe).

Pentru al doilea meci în doar două zile, Ana câștigă o partidă în trei seturi, cumulând astfel un total de aproape șase ore de joc. Un efort extraordinar, care îi deschide Anei nu doar ușa către o finală WTA (și încă una jucată în România), cât și către un salt notabil în clasament. Pe lângă asta, încrederea pe care și-o câștigă din nivelul excelent al jocului.

Ana și Jaq și-au împărțit momentele în primele două seturi; Ana a fost mai solidă de pe baseline, greșind foarte puțin și gestionând excelent oportunitățile avute. Dar, chiar și așa, setul a fost unul strâns și foarte lung; primele trei game-uri au avut nevoie de peste 20 de minute, iar întregul set a durat 62 de minute.

Oportunitatea pentru Ana a venit în game-ul cinci, când a reușit un break pe care, în condițiile unui serviciu solid, a putut să-l protejeze până la finalul setului.

Jaqueline a răspuns instant. Deși a cedat primul set, Jaq a făcut multe lucruri bune și a continuat pe aceeași notă în startul setului doi. Planul tactic cu multe scurte, menite să o solicite și mai mult pe Ana, a fost unul inspirat. Pe lângă asta, Jaqueline a fost impresionantă în fiecare aspect al jocului, desprinzându-se repede la un avans de 5-0. Ana Bogdan a încercat un comeback, dar Jaq l-a oprit, egalând la seturi.

Decisivul părea că se îndreaptă spre un tiebreak, în condițiile în care ambele și-au protejat serviciul. Jaq a avut o mică oportunitate la 1-1, dar s-a mers cu serviciul până la 4-3, când Jaqueline a scăpat un avantaj de 40-15, Ana făcând primul break al decisivului. Deși nu a putut închide pe serviciul ei, Ana a fost concentrată la retur în game-ul următor și a reușit game-ul care a dus-o în finală.

„Vreau să o felicit pe Jaqueline”

La interviul de pe teren, o Ana extrem de fericită n-a uitat să-i dea credit adversarei:

„Sunt mai mult decât fericită, vreau să o felicit pe Jaqueline, a jucat un meci incredibil, amândouă am avut un nivel ridicat. Joacă tot mai bine și are un viitor minunat, îi urez succes. Am încercat să lupt pentru fiecare punct, știam că servește bine, că e o jucătoare foarte puternică, mi-am zis să lupt până la final. Am avut multă energie și adrenalină, mulțumită vouă.”

„E foarte dificil să joci cu o româncă, pentru că avem foarte multe amintiri împreună, multe antrenamente, nu e ușor când joci împotriva unei românce, dar știu că atunci când ies pe teren trebuie să las asta deoparte deși nu e ușor, și să mă focusez pe ce am de făcut. Dar când se termină meciul revenim la ceea ce era înainte.”

„Toate meciurile pe care le-am jucat aici au fost la un nivel foarte ridicat, mă aștept în continuare să fie un meci foarte disputat, dar acum îmi doresc să mă odihnesc, să mă recuperez și mâine să vin cu același entuziasm și cu aceeași pasiune cu care joc de fiecare dată pe acest teren”, a conchis Ana.